Fostul președinte al SUA a fost audiat de procurorul general al statului New York, Letitia James, într-o anchetă civilă privind evaluarea proprietăților Organizației Trump. Biroul lui James investighează dacă Organizația Trump și-a evaluat în mod fraudulos proprietățile pentru a obține avantaje în materie fiscală.

Donald Trump a ajuns la sediul procurorului general al statului New york, Letitia James, cu puțin înainte de ora locală 9 (ora 16 în România), iar o oră mai târziu a anunțat că ”a refuzat să răspundă întrebărilor în temeiul drepturilor și privilegiilor acordate fiecărui cetățean conform Constituției Statelor Unite”.

Odată am întrebat: Dacă ești nevinovat, de ce invoci al cincilea amendament? Acum știu răspunsul la această întrebare. Când familia ta, compania ta și toți oamenii din jurul tău au devenit ținta unei vânătoare de vrăjitoare nefondate, motivată politic, susținută de avocați, procurori și mass-media cu știri false, nu ai de ales”, a precizat acesta într-un comunicat.

Procurorul general al statului New York l-a mai citat și în trecut pe fostul președinte republican pentru a fi audiat, dar avocații acestuia au tergiversat demersul și au cerut anularea citației. La mijlocul lunii februarie, un judecător din cadrul Curții Supreme a statului New York a decis că fostul președinte Donald Trump și copiii săi, Donald Jr. și Ivanka, trebuie să respecte citațiile și să depună mărturie în ancheta despre afacerile familiei.

Revenind la audierea de astăzi, înainte de întâlnirea cu procurorul general, Donald Trump a postat un mesaj pe rețeaua socială Truth în care preciza că se va întâlni cu Letitia James ”pentru o continuare a celei mai mari vânătoare de vrăjitoare din istoria SUA! Marea mea companie și eu suntem atacați din toate părțile. Republica Banana!”.

Depoziția de astăzi vine în timpul unei săptămâni complicate pentru fostul președinte. Luni, FBI a percheziționat reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, cel mai probabil pentru a determina ce a făcut acesta cu mai multe documente secrete scoase din Arhivele Naționale pe vremea când era președinte. Marți, o instanță federală a năruit eforturile lui Donald Trump de a bloca o anchetă a unei comisii din Camera Reprezentanților, care vizează deducerile și declarațiile fiscale ale acestuia.

Ancheta în care a depus mărturie astăzi fostul președinte vizează să dezvăluie dacă oficialii Organizației Trump au umflat sau au dezumflat artificial valoarea proprietăților în scopul de a obține împrumuturi sau de a plăti impozite mici. Printre altele, procurorii examinează o clădire deținută de Donald Trump în Manhattan. The Post a arătat că în 2012, Organizația le-a spus creditorilor că valoarea clădirii se ridică la 527 de milioane de dolari, iar doar câteva luni mai târziu a estimat valoarea acesteia la doar 16,7 milioane de dolari. Potrivit experților fiscali, discrepanța ar putea indica un truc de a plăti impozite mai mici pe proprietate.

Sursă: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday