Update: Autoritățile franceze au anunțat că s-a luat decizia eutanasierii mamiferului pentru că starea sa de sănătate era precară și suferea “în mod evident”. Salvatorii plănuiau să o elibereze în ocean, după ce ar fi tratat-o mai multe zile.

Cu o lungime de patru metri și o greutate de 800 de kilograme, balena beluga (o specie de delfin) fusese transportată într-un camion frigorific după ce a fost extrasă din apele râului Sena.

În ciuda unei operațiuni de salvare fără precedent a balenei beluga, suntem triști să anunțăm moartea cetaceului”, a anunțat prefectul departamentului Calvados pe Twitter, citat de Reuters.

Știrea inițială.

Operațiunea de ridicare a mamiferului din apele râului Sena, la care au participat aproximativ 80 de persoane, a durat mai mult de șase ore. Salvatorii o transportă acum într-un camion frigorific până în orașul Ouistreham, în Normandia, unde va fi plasată într-o ecluză cu apă sărată.

Mamiferul, cu o greutate de opt sute de kilograme și o lungime de patru metri, urmează a fi tratat mai multe zile, înainte de a fi eliberat în ocean.

În ciuda succesului primei etape a operațiunii de salvare, există încă îndoieli cu privire la șansele de supraviețuire ale balenei, care ar trebui să cântărească în mod normal 1.200 kg.

Medicii veterinari nu sunt neapărat optimiști în ceea ce privește sănătatea balenei. Este îngrozitor de subțire pentru o balenă beluga și asta nu este de bun augur pentru speranța de viață pe termen mediu”, un oficial francez citat de Reuters.

Balena a fost observată pentru prima dată acum o săptămână în râul care curge prin capitala Franței spre Canalul Mânecii, la aproximativ două luni de la apariția altui mamifer marin de mari dimensiuni în Sena, o balenă ucigașă. Ulterior, autoritățile franceze au anunțat că mamiferul refuză să mânănce și părea din ce în ce mai slăbită, fapt care a stărnit îngrijorare.

Foto/Twitter Reuters

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday