Potrivit Institute for the Study of War, rușii accelerează pregătirile pentru organizarea de “referendumuri” pentru anexarea teritoriului ucrainean ocupat de la începutul invaziei. Primarul ucrainean al Melitopolului, regiunea Zaporijia, Ivan Fedorov, afirmă că rușii au planificat un sistem de “votare” de șapte zile, prin care soldați ruși vor merge din casă în casă și îi vor “întreba” pe rezidenții orașului dacă sunt de acord cu anexarea.

Fedorov susține că doar aproximativ 10% dintre civilii rămași în Melitopol sunt pro-ruși și se teme că soldații îi vor amenința sau chiar împușca locuitorii care nu “votează” pentru anexare.

Pe de altă parte, consilierul administrației ucrainene din regiunea Herson, Serghei Khlan, a menționat că autoritățile de ocupație nu au stabilit pe deplin condițiile pentru referendum, dar se pregăteau intens când atacurile cu HIMARS ale armatei ucrainene au stricat planurile rușilor. Khlan a raportat că data preliminară a referendumului rămâne 11 septembrie.

ISW precizează că autoritățile de ocupație ar putea, de asemenea, să modifice cronologia referendumurilor lor false ca răspuns la realitățile în schimbare de pe teren, inclusiv o contraofensivă ucraineană. 

Prin eliminarea opțiunilor de vot în persoană și trecerea la “întrebare” din casă în casă, autoritățile de ocupație ruse își sporesc oportunitățile de intimidare a civililor  ucraineni. Potrivit experților de la ISW, acest efort este inutil pentru a manipula votul rezultatului pe care-l dorește Kremlinul, în schimb face ca orice supraveghere independentă să fie aproape imposibilă. 

Autoritățile de ocupație pot, de asemenea, transforma aceste “sondaje” în operațiuni de colectare de informații pentru a elimina opoziția ucraineană din zonele ocupate. Înlăturarea secțiilor de votare elimină nevoia de a angaja personal, pentru că forțele ruse s-au confruntat cu lipsa recruților din zonele ocupate. Votul la domiciliu limitează, de asemenea, oportunitățile de atacuri partizane asupra acestor locații.

Kremlinul poate ordona diferite tipuri de vot în funcție de locațiile ocupate, de sprijinul local, de riscul perceput de atacuri partizane și de capacitatea birocratică. De exemplu, șeful ucrainean al administrației din regiunea Luhansk, Serhei Haidai, a raportat pe 7 august că autoritățile de ocupație ruse din regiunea Luhansk au identificat locuri pentru a găzdui referendumul de anexare.

Haidai a raportat că autoritățile de ocupație fac campanie activă pentru anexare, distribuind ziare propagandistice și condiționând furnizarea de ajutor umanitar, inclusiv alimente, apă și materiale de construcție, de participarea la vot. Haidai a spus că practica echivalează cu șantaj.

Rusia a ocupat părți din regiunea Lugansk din 2014 și are probabil o capacitate mai mare de a mobiliza colaboratorii pentru administrarea secțiilor de votare decât în ​​zonele nou ocupate. ISW a raportat pe 3 august că autoritățile de ocupație din regiunea Donețk ar putea permite participarea în persoană și online, oferind mai multe pârghii oficialilor ruși pentru a modifica rezultatele.

Sursă: ISW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday