În timp ce rușii continuă avansul treptat dar extrem de lent, pe trei direcții în Donbas, Frontul de Sud devine zona activă a războiului din Ucraina. În așteptarea unei ofensive semnificative (care întârzie) a Armatei Ucrainene, forțele ruse au concentrat cantități mari de muniție și echipamente militare, precum și soldați aduși din rezervă și de pe alte fronturi. Loviturile cu rază lungă ale artileriei ucrainene vizează în special aceste concentrări, precum și liniile de comunicații terestre folosite de ruși – poduri, căi ferate și drumuri. După loviturile semnificative realizate de ucraineni în jurul Herson și la Nova Kakhovka, rușii au încercat să mute puncte de concentrare tranzitorie a trupelor spre Melitopol, la o distanță mai mare de linia frontului și de bateriile HIMARS ale ucrainenilor.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comandamentul ucrainean anunță că a lovit azi-noapte cu HIMARS punctele de dislocare ale trupelor ruse din Melitopol. Potrivit primarului din Melitopol, peste 100 de soldați ruși ar fi fost “eliminați” și o cantitate semnificativă de echipament militar a fost distrusă.
  • Tot pe Frontul de Sud, rușii au efectuat un atac limitat (de recunoaștere) la nord de Herson, spre Nikolaev.
  • Forțele aeriene ucrainene susțin că au lansat trei raiduri cu elicoptere și avioane de atac la sol la circa 100 km est de Herson, lângă Nova Khakovka. Aceste tipuri de atacuri aeriene, destul de adânc în spatele frontului, sugerează că antiaeriana rusă a fost destul de grav avariată în atacurile ucrainene din ultimele săptămâni.
  • La Harkov rușii nu mai efectuează atacuri la sol ci doar tiruri de artilerie, ceea ce sugerează că rapoartele privind retragerea unei bune părți a trupelor de aici pe Frontul de Sud sunt adevărate. Deși o importantă forță de rezervă este formată în regiunea vecină din Rusia (Belgorod), aceleași rapoarte indicau că aceasta este formată din recruți care nu au beneficiat de o perioadă adecvată de antrenament.
  • În Donbas, rușii atacă pe trei direcții, spre Bakhmut-Soledar, spre Siversk și la NV de Donețk. Ucrainenii susțin că au respins atacurile în toate cele trei direcții, dar există indicii și rapoarte că rușii avansează, dar lent, folosind aceeași tactică de bombardament masiv în fața blindatelor, pe care au folosit-o și în Luhansk.


Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday