Dr. Alexander Shiplyuk, directorul Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată, filială din Siberia a Academiei Ruse de Științe, este al treilea om de știință rus care este arestat în această vară sub suspiciunea de trădare. Potrivit site-ului institutului, Shiplyuk era șeful unui laborator cu tuneluri de vânt unice, construite special pentru simularea condițiilor hipersonice.

Directorul științific al institutului, Vasily Fomin, a declarat agenției de știri ruse TASS că Shiplyuk a fost trimis la un centru de arest preventiv din Moscova. Reținerea sa vine după arestarea pe 27 iunie a cercetătorului șef al institutului, Anatoli Maslov, care este suspectat de transfer de date secrete legate de rachete hipersonice.

Pe 30 iunie, un alt om de știință, Dmitri Kolker, cercetător la Institutul pentru Fizica Laserilor a fost reținut sub acuzația de trădare de țară, pentru că ar fi colaborat cu serviciile de informații ale Chinei. Ulterior, Kolker a fost diagnosticat cu cancer în stadiul patru și a murit în timp ce era transferat din centrul de arest preventiv.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday