Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, navele și aeronavele chineze au continuat și azi exercițiile în apele din jurul insulei, adăugând că forțele Armatei de Eliberare ale Chinei au trecut linia mediană (jumătatea distanței dintre insulă și China continentală), într-o mișcare pe care au numit-o un “act extrem de provocator”.

Linia a fost anterior o frontieră informală de control între Beijing și Taipei, dar a fost în mare măsură respectată, potrivit CNN. Armata din Taiwan a răspuns cu avertismente radio și a pus în alertă forțele de patrulare aeriană, navele și sistemele de apărare antirachetă de la țărm, au mai transmis autoritățile de la Taipei.

Două drone chineze au zburat, de asemenea, în jurul prefecturii Okinawa din Japonia, determinând Forța de Autoapărare Aeriană a țării să lanseze avioane de luptă ca răspuns, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Tokyo.

În total, 49 de avioane au intrat astăzi în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwnaului. Ministerul sugerase anterior că 68 de avioane au zburat în zonă, dar a clarificat mai târziu că 19 operau la vest de linia mediană care desparte strâmtoarea Taiwan.

Mișcările au loc în timp ce China își intensifică retorica privind învinuirea Statelor Unite pentru creșterea tensiunilor. Beijingul a anunțat vineri sancțiuni împotriva lui Pelosi și a familiei ei apropiate și a declarat că va suspenda cooperarea cu Washingtonul în mai multe probleme, inclusiv combaterea schimbărilor climatice.

Cerul și apele din jurul Taiwanului au devenit un punct fierbinte pe măsură ce Beijingul intensifică tensiunile nu numai cu Taiwanul, ci și cu Japonia vecină, care a depus o notă de protest la adresa Chinei privind exercițiile militare desfășurate în jurul Taiwanului, în urma cărora cinci proiectile au aterizat ieri în Zona Economică Exclusivă a Japoniei.

Un expert militar chinez a confirmat că rachetele convenționale au zburat deasupra Taiwanului, inclusiv asupra spațiului aerian acoperit de rachete de apărare, afirmând că “Am lovit țintele care intră sub observarea sistemului de apărare antirachetă Aegis al SUA, ceea ce înseamnă că armata chineză a rezolvat dificultățile de a lovi ținte cu rază lungă de acțiune pe apă”.

Ministerul Apărării din Taiwan a transmis că rachetele au călătorit deasupra atmosferei și, prin urmare, nu prezintă niciun risc pentru insulă, prin urmare alerte de raid aerian nu au fost declanșate, deoarece specialiștii au prezis că rachetele vor ateriza în apele de la est de Taiwan.

Exercițiile au provocat, de asemenea, perturbări ale programelor ale avioanelor și navelor comerciale, unele zboruri internaționale fiind anulate și navele îndemnate să folosească rute alternative pentru mai multe porturi din jurul insulei. Strâmtoarea Taiwan este o rută comercială cheie pentru navele care transportă mărfuri între marile economii din Asia de nord-est, cum ar fi China, Japonia și Coreea de Sud și restul lumii.

Surse: CNN, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday