China, cel mai mare poluator al planetei, se confruntă cu o creștere a temperaturilor medii anuale într-un ritm mult mai mare față de media globală. Autoritățile își avertizează populația că acestea vor rămâne, de asemenea, la o valoare mai ridicată și în viitor.

În raportul climatic anual, publicat în această săptămână, biroul meteorologic al Chinei a descris țara drept o “regiune geografică sensibilă la schimbările climatice globale”. Raportul indică, totodată, că temperatura a crescut cu aproximativ 0,26 grade Celsius pe deceniu, începând din 1951. Spre comparație, temperatura globală a crescut, în medie, cu 0,15 grade Celsius în fiecare deceniu.

În viitor, creșterea temperaturilor medii regionale în China va fi semnificativ mai mare față de media globală”, a declarat Yuan Jiashuang, directorul adjunct al Centrului Național pentru Climă din China. Acesta a precizat că schimbarea tiparelor meteorologice din țară va afecta echilibrul resurselor naturale de apă, va duce la o vulnerabilitate accentuată a ecosistemelor și va afecta negativ recoltele.

China s-a confruntat în ultimele săptămâni, la fel ca multe alte regiuni din lume (printre care și Europa), cu temperaturi record, care au depășit și 44 de grade Celsius în sud-vestul provinciei Yunnan și în nordul provinciei de coastă Hebei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luna trecută că “nicio națiune nu este imună” la schimbările climatice și a precizat că acum lumea trebuie să aleagă “între acțiuni colective sau sinucidere colectivă”. China este cel mai mare poluator al planetei, cu o cantitate de dioxid de carbon eliberată anual în atmosferă egală cu a SUA, Indiei și Rusiei (următorii trei din top) la un loc.

Sursa: Reuters

Foto: Roberto Lo Savio | Dreamstime.com

Folosim cookies