În raportul climatic anual, publicat în această săptămână, biroul meteorologic al Chinei a descris țara drept o “regiune geografică sensibilă la schimbările climatice globale”. Raportul indică, totodată, că temperatura a crescut cu aproximativ 0,26 grade Celsius pe deceniu, începând din 1951. Spre comparație, temperatura globală a crescut, în medie, cu 0,15 grade Celsius în fiecare deceniu.

În viitor, creșterea temperaturilor medii regionale în China va fi semnificativ mai mare față de media globală”, a declarat Yuan Jiashuang, directorul adjunct al Centrului Național pentru Climă din China. Acesta a precizat că schimbarea tiparelor meteorologice din țară va afecta echilibrul resurselor naturale de apă, va duce la o vulnerabilitate accentuată a ecosistemelor și va afecta negativ recoltele.

China s-a confruntat în ultimele săptămâni, la fel ca multe alte regiuni din lume (printre care și Europa), cu temperaturi record, care au depășit și 44 de grade Celsius în sud-vestul provinciei Yunnan și în nordul provinciei de coastă Hebei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luna trecută că “nicio națiune nu este imună” la schimbările climatice și a precizat că acum lumea trebuie să aleagă “între acțiuni colective sau sinucidere colectivă”. China este cel mai mare poluator al planetei, cu o cantitate de dioxid de carbon eliberată anual în atmosferă egală cu a SUA, Indiei și Rusiei (următorii trei din top) la un loc.

Sursa: Reuters

Foto: Roberto Lo Savio | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday