După plecarea lui Nancy Pelosi din Taipei, China a demarat exerciții militare cu muniție reală, iar după ora locală 13:55 (8:55 ora României) a lansat 11 rachete balistice în apele din nord-estul și sud-vestul Taiwanului, pentru prima dată după 1996.

Ministerul japonez al Apărării informează acum că cinci dintre acestea par a fi căzut în zona economică exclusivă japoneză, care se întinde la 370 de kilometri de limitele apelor teritoriale (la 270 de mile marine depărtare). Despre patru rachete, ministerul evaluează că ar fi putut trece prin spațiul aerian al Taiwanului.

Nobuo Kishi, ministerul japonez al Apărării, a condamnat exercițiile: Să ai cinci rachete chineze în zona economică exclusivă este o premieră. Am protestat puternic prin intermediul canalelor diplomatice cu privire la acest eveniment”.

Oficialii de la Taipei nu au oferit un punct de vedere, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului american a refuzat să comenteze. Dacă informația se confirmă, ar fi pentru prima dată când China lansează rachete deasupra Taiwanului, într-un gest fără precedent de escaladare a tensiunilor, scrie Bloomberg.

Surse alternative: Bloomberg, The Telegraph, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday