Este de așteptat ca în ședința de mâine BNR să ridice din nou dobânda de referință, în încercarea de a controla inflația care a fost calculată în iunie la 15,1%. Banca a decis deja cinci majorări în acest an, astfel că indicele a ajuns la 4,75%, dar tot este mai mic decât ratele din piața secundară, unde ROBOR la 3 luni a trecut de 8%.

Pentru ședința de mâine, ING se preconizează ”o altă revizuire în sus a inflației. Cu toate acestea, amplitudinea revizuirilor ar trebui să fie mult redusă în comparație cu cele anterioare. (…) Estimarea noastră actuală pentru inflația la sfârșitul anului 2022 este de 13% față de 12,5% a BNR și de 7% pentru 2023 față de 6,7% a BNR”. 

Luând în calcul cele mai recente rezultate (slabe) ale vânzărilor cu amănuntul (+5,2% în primul semestru al anului), care cu siguranță vor influența și evoluția PIB din a doua jumătate a anului, împreună cu o perspectivă de scădere a inflației, BNR are motiv de reducere a ritmului în care crește dobânda de referință, undeva la toamnă. ING estimează că din noiembrie BNR ar putea încheia ciclul de creștere a dobânzilor.

ING afirmă că BNR ar trebui să salute recenta apreciere a leului în raport cu alte monede, întrucât vine în ajutorul inflației: ”Cu toate acestea, o apreciere mai semnificativă a leului ar fi atât nesustenabilă pe elemente fundamentale, cât și probabil nefavorizată de BNR”, astfel că experții își mențin estimarea unui curs de schimb de 4,95 de lei pentru un euro la final de an.

Analiza ING

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday