Agenția de Investigații de Mediu (EIA) a realizat anul trecut o anchetă în care a demonstrat că România este un punct de intrare ilegală în Uniunea Europeană a HFC-ului (mai cunoscut ca freon, un gaz cu puternic efect de seră). Atunci, activiștii evaluau tranzacțiile de pe piața neagră la mai multe milioane de euro.

HFC-urile sunt gaze frigorifice industriale utilizate, printre altele, în unitățile de răcire de aer condiționat și de supermarket. Uniunea Europeană a introdus un sistem de cote pentru a limita volumul acestora pe piață”, după cum au explicat reprezentanții ONG-ului.

Concret, în cadrul anchetei din iulie 2021, EIA a demonstrat cum buteliile cu freon din China sunt aduse prin Ucraina sau Turcia în România, de unde pleacă în restul Uniunii Europene, prin firme de curierat sau transportate în autocare, ca bagaje: Pe lângă identificarea rutelor de contrabandă, raportul a menționat și persoane fizice și companii implicate în comerțul ilegal. Pentru a ocoli controalele la frontieră, contrabandiştii au exploatat lacunele procedurilor sau au mituit vameșii”.

Acum, printr-un comunicat de presă Agenția informează că eșecul autorităților române de a acționa ne-a obligat să îndemnăm Parchetul European să lanseze o anchetă oficială”.

Sursa: Comunicatul Agenției

Srusa Foto: Chalermphon Thiamthat / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday