Ministerul de Externe al Chinei a emis un comunicat de presă imediat după aterizarea la Taipei a avionului Spar19, la bordul căreia s-a aflat Nancy Pelosi. Ministerul a transmis că această vizită a oficialului american are un impact grav asupra fundamentelor politice ale relațiilor dintre China și SUA și că dăunează grav păcii și stabilității în regiunea Strâmtorii Taiwan.

Potrivit informațiilor CNN și Financial Times, președintele Camerei Reprezentanților își va petrece noaptea în Taipei, iar mâine dimineață va vizita Parlamentul, se va întâlni cu președintele, iar apoi cu ministrul de Externe. Ulterior, va pleca spre Coreea de Sud și Japonia.

Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei, scrie că este autorizată să anunțe că armata va desfășura exerciții militare cu muniție reală în perioada 4 august (joi) – 7 august (duminică), în șase perimetre în jurul Taiwanului. Din motive de siguranță, autoritățile chineze au avertizat navele și aeronavele străine să evite tranzitul spațiilor aeriene de deasupra mării în perioada menționată.

Reamintim, Nancy Pelosi a ajuns în această după-amiază (ora României) în Taiwan, la bordul unei aeronave Spar19, ca parte a unui turneu asiatic. Președintele Camerei Reprezentanților a SUA a precizat că vizita la Taipei are rolul de a “onora angajamentul neclintit al SUA de a sprijini democrația”.

Surse: Financial Times, Comunicatul Armatei Chineze, NBC News

Sursa Foto: Hyotographics / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday