UPDATE: Nancy Pelosi a coborât din avionul care a zburat din Malaysia spre Taiwan, ocolind Marea Chinei de Sud. Președintele Camerei Reprezentanților a fost salutată de o delegație de oficiali taiwanezi în Taipei, capitala statului insular.

Prin călătoria în Taiwan ne onorăm angajamentul față de democrație, reafirmând astfel că libertatea Taiwanului – și alte tuturor democrațiilor – trebuie respectată. Vizita delegației noastre la Taipei onorează angajamentul neclintit al SUA de a sprijini democrația vibrantă a Taiwanului. Discuțiile noastre cu oficialii taiwanezi reafirmă sprijinul pentru partenerul nostru și promovează interesele noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise“, a transmis Nancy Pelosi pe Twitter, la scurt timp de la aterizare.

Nancy Pelosi este primul președinte al Camerei Reprezentanților a SUA care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani. Călătoria ei la Taipei vine într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt la un nivel scăzut și în ciuda faptului că Administrația Biden a avertizat-o asupra riscurilor unei călătorii în statul insular. Oprirea lui Pelosi la Taipei nu a fost menționată pe itinerarul vizitei în Asia, dar s-a discutat despre aceasta cu săptămâni înainte de turneul în Asia. Conform CNN, Pelosi va petrece noaptea în Taipei.

China a avertizat în mai multe rânduri că nu va tolera această vizită. Purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe al Chinei a declarat ieri că armata chineză nu va stă “cu mâinile în sân”, în cazul în care președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi va vizită Taiwanul. Săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică de două ore, președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden “să nu se joace cu focul” în privința situației Taiwanului și i-a cerut omologului american “să respecte principiul unei singure China”.

Știrea inițială: Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul American, și-a început turneul în Asia la bordul avionului Spar19, care a dus-o în Malaysia. Aeornava a părăsit capiatala malaysiană în această dimineață și a zburat pe lângă Filipine, fără însă a cere permisiunea de aterizare. 

Spar19 a ocolit prin est toate insulele filipineze, pentru a nu tranzita Marea Chinei de Sud, în contextul tensiunilor dintre SUA, China și oficialii taiwanezi. Totuși, Reuters nu a reușit să confirme că președintele Camerei Reprezentanților sau membri ai delegației sale se află la bordul lui Spar19.

Agenția de presă a scris că un alt avion al Forțelor Aeriene americane, Spar20, a aterizat în această dimineață la Kuala Lumpur (Malaysia), de unde încă nu a decolat, însă informația a fost retrasă ulterior.

Ieri, surse americane și taiwaneze au declarat pentru Reuters și CNN că doamna Pelosi va ajunge la Taipei, capitala insulei, marți după-amiază (după ora locală). La nivel oficial, americanii nu au confirmat dacă vizita va avea loc, însă un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat luni că Pelosi are tot dreptul să călătorească în Taiwan.

Surse alternative: Reuters, Flight Radar

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday