Atacul a fost efectuat duminică seara, la Kabul, dar a fost anunțat de președintele SUA abia luni noapte, după ce “surse multiple au confirmat identitatea țintei”, potrivit președintelui SUA, Joe Biden. “Oricât timp va dura, indiferent unde te ascunzi, dacă ești o amenințare la adresa poporului nostru, Statele Unite te vor găsi și te vor scoate la suprafață”, a spus Biden. Teroristul a fost ucis pe balconul unei case din Kabul în care locuia cu alți membri ai familiei sale. Nu au existat alte victime ale atacului efectuat de drona americană, potrivit oficialilor americani, citați de Reuters.

În vârstă acum de 71 de ani, Ayman al-Zawahiri a fost un chirurg egiptean, recrutat inițial de Frăția Musulmană încă de la vârsta de 14 ani. El a dus o viață dublă, lucrând pentru Crucea Roșie în Pakistan, iar apoi în Arabia Saudită, unde l-a și cunoscut pe Osama Bin Laden, în 1986. Până în 1998 nimeni nu a știut că Zawahiri face parte din rețeaua Al Qaeda. Acesta a fost implicat și în planificarea atentatelor asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania (1998), dar și în atacul asupra distrugătorului american USS Cole, în 2000.

CIA l-a identificat pe Zawahiri ca apropiat al lui Bin Laden și lider al rețelei teroriste la o lună după atentatele din SUA, în octombrie 2001 fiind pusă pe capul său o recompensă de 25 de milioane de dolari.

De atunci au existat numeroase zvonuri privind moartea lui Zawahiri, dar niciodată informații clare privind un atac asupra acestuia.

Atacul cu dronă executat duminică de CIA este prima operațiune militară americană cunoscută în interiorul Afganistanului de după retragerea trupele, în august 2021. Nu se știe sigur dacă Zawahiri a primit adăpost de la talibani după preluarea Kabulului. “Talibanii vor trebui să răspundă pentru prezența lui al-Zawahiri la Kabul, după ce au dat asigurări că nu vor oferi adăpost teroriștilor Al-Qaeda”, a declarat Adam Schiff, președintele Comitetului Permanent pentru Informații al Camerei, într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat că a avut un atac pe care l-a condamnat ca fiind o încălcare a “principiilor internaționale”.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday