Rafael Mariano Grossi, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), atrage atenția asupra pericolului în creștere la facilitatea nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe măsură ce războiul ruso-ucrainean continuă: ”Războiul din Ucraina amenință unul dintre cele mai mari progrese nucleare din lume. Instalațiile și oamenii care le administrează au fost, de asemenea, puse în pericol din cauza ocupației anterioare de către Rusia a centralei nucleare din Cernobil și a zonei de excludere, și de ocuparea în curs a centralei nucleare Zaporojie”.

Grossi a adăugat: ”Pe măsură ce acest război continuă, inacțiunea este inadmisibilă. Dacă va avea loc un accident la Zaporojie, nu vom avea un accident nuclear pe care să dăm vina. Ne vom avea doar pe noi ca să ne tragem la răspundere”. Acesta a insistat ca echipei de experți ai AIEA să i se permită să inspecteze facilitatea, afirmând că aceasta așteaptă un răspuns de două luni de zile.

Sursa: Comunicatul Agenției

Sursa foto: Lumppini | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday