UPDATE: John Kirby, purtător de cuvânt pe domeniul securității naționale la Casa Albă, a declarat că președintele Camerei Reprezentanților are dreptul de a merge în Taiwan. Citat de Reuters, a adăugat că vizita nu va schimba politica Statelor Unite față de insulă și că Beijingul pare să se poziționeze pentru a face o demonstrație de forță militară în următoarele zile.

Știrea inițială: CNN citează sub protecția anonimatului un înalt oficial al guvernului de la Taipei și un diplomat american, care au declarat că Nancy Pelosi urmează să viziteze Taiwanul în următoarele zile, în ciuda avertismentelor Administrației Biden (în special ale Pentagonului), îngrijorați de o posibilă reacție a Chinei. Presa taiwaneză scrie, conform Reuters, că aceasta va ajunge la Taipei, cel mai probabil, în cursul zilei de marți.

Potrivit CNN, Pentagonul lucrează la monitorizarea oricărei mișcări a forțelor chineze în regiune și la proiectarea unui plan pentru a asigura cel mai mare grad de protecție și siguranță a celui de-al treilea cel mai înalt oficial american, după președinte și vicepreședinte. În cursul după amiezii, Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că patru avioane de vânătoare J-16 (de generația a patra) au intrat în spațiul de avertizare aeriană al insulei.

Potențiala vizită a lui Nancy Pelosi în statul insular (pe care China îl consideră parte a sa) ar marca prima aterizare a unui oficial american de acest rang din ultimii 25 de ani. O vizită în 1995 a președintelui taiwanez de la acea vreme, Lee Teng-hui, în SUA, a declanșat o criză majoră în strâmtoarea Taiwan. China a lansat atunci rachete în apele din jurul statului insular, iar criza s-a încheiat abia după ce Statele Unite au trimis două portavioane în zonă, într-o demonstrație puternică de sprijin pentru Taipei. 

Astăzi, China a avertizat, din nou, că nu va “sta cu mâinile în sân”, în cazul în care Nancy Pelosi vizitează Taiwanul, a doua avertizare de acest fel din ultima săptămână. Joi, președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden “să nu se joace cu focul” în privința situației Taiwanului.

Sursa: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday