Oleksii Vadaturski (74 de ani) a fost fondatorul și patronul Nibulon, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața cerealelor din Ucraina. El și soția sa se aflau în propria locuință când au fost uciși de exploziile provocate de bombardamentele rusești asupra Nikolaev, port la Marea Neagră, fapt ce l-a determinat pe un consilier prezidențial să afirme că actul a fost unul deliberat.

Alte trei persoane au fost rănite, potrivit primarului, care precizează că au fost lovite mai multe clădiri de locuit, o benzinărie, un hotel, o bază sportivă și două școli. El a apreciat că a fost cel mai puternic bombardament asupra orașului de până acum.

Nibulon este o mare companie producătoare și exportatoare de grâu, orz și porumb și are chiar propria flotă de nave și propriul șantier naval. Volodimir Zelenski a spus că pierderea lui Vadaturski afectează întreaga țară. Președintele a mai declarat astăzi că recolta pe acest an agricol este de așteptat să fie la jumătate față de cea pentru anul trecut: ”Obiectivul nostru principal este să prevenim criza alimentară provocată de invazia Rusiei. Cerealele vor găsi o rută alternativă de a fi livrate”.

Pe 22 iulie, Rusia și Ucraina au semnat câte un acord separat cu Turcia și ONU prin care Kievului îi este garantată exportarea în siguranță a cerealelor prin trei porturi din sudul țării. Chiar și așa, la o zi după încheierea acordurilor, militarii ruși au atacat cu rachete Odesa. Atunci, Ucraina a cerut Turciei și ONU să se asigure că Rusia va respecta angajamentul asumat. Un purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale turce a afirmat că există o mare posibilitate ca prima cursă să fie făcută luni.

În această dimineață, ucrainenii au lovit sediul Flotei rusești de la Marea Neagră din peninsula ocupată Crimeea, chiar în ziua în care Rusia sărbătorește Ziua Marinei. Cel mai probabil atacul a fost executat cu o dronă kamikaze.

Surse alternative: Reuters, BBC

Sursa foto: Nibulon.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday