Agențiile guvernamentale americane au cerut cetățenilor din New Mexico să plătească pentru o parte din distrugerile cauzate de cel mai mare incendiu din istoria monitorizată a statului sudic, care s-a produs în aprilie. Executivul s-a angajat să plătească diferența.

Cererea a stârnit un val de reacții negative, întrucât incendiile inițiale din care s-au extins flăcările au fost provocate la cererea autorităților, cu scopul de a arde controlat vegetația uscată pentru a elimina riscul ca aceasta să se aprindă din alte cauze. Numai că din cauza unor pași greșiți, acțiunea Serviciului Forestier american a scăpat de sub control, iar în final au ars 1.373 de kilometri pătrați, fiind afectate 432 de locuințe. Terenurile aparțineau în mare parte fermierilor indo-hispanici, care le stăpâneau de secole, scrie Reuters.

Joe Biden a anunțat în iunie faptul că guvernul federal va suporte toate cheltuielile, după ce a decretat stare de dezastru. Însă autoritatea președintelui este limitată în cadrul programelor de ajutor pentru împărțirea costurilor. Prin decretarea stării de dezastru, Biden vrea să lege sprijinul pe care-l poate oferi Agenția pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență și o inițiativă legislativă care va fi dezbătută în Congres la toamnă, astfel încât cetățenii să fie scutiți de la plata oricărei despăgubiri.

În schimb unor localnici li s-a cerut să asigure o parte din bani pentru reconstruirea gospodăriilor. De exemplu un fermier a solicitat sprijinul autorităților pentru a-și reconstrui fântâna, însă i s-a spus să vină cu 25% din sumă întrucât cererea sa nu se încadrează în programele de ajutor ale guvernului federal. Un altul a dorit sprijin pentru a-și putea hrăni animalele, după ce pășunile sale au fost distruse, dar i s-a comunicat că nu este eligibil.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday