Președintele Vladimir Putin a marcat trecerea la o nouă doctrină navală la Sankt Petersburg, cu ocazia Zilei Marinei Rusești. Prin aceasta, sunt stabilite obiectivele strategice generale, inclusiv ambiția de “mare putere maritimă” care să se extindă în întreaga lume.

Principala amenințare la adresa Rusiei, spune doctrina, este “politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și apropierea NATO de granițele Federației Ruse. Kremlinul își poate folosi forța militară în funcție de situația din oceanele lumii în cazul în care alte instrumente mai slabe, cum ar fi cele diplomatice și economice, ar fi epuizate, se mai precizează în document.

Putin nu a menționat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o “întărire cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei” în Marea Neagră și în Marea Azov. De asemenea, Oceanul Arctic, despre care Statele Unite au spus în repetate rânduri că Rusia încearcă să-l militarizeze, a fost stabilit drept zonă de importanță deosebită.

Liderul rus a amintit că Marina Rusă va fi dotată cu rachete hipersonice Zircon, ale căror teste au fost terminate la începutul verii. La acel moment, Putin afirma că primele vor fi livrate Flotei de Nord. Astăzi, el a avertizat cu această ocazie că Rusia are puterea militară pentru a învinge orice potențial agresor, la scurt timp după ce guvernatorul Sevastopolului a declarat că forțele ucrainene au lovit sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră duminică dimineață, rănind cinci membri ai personalului.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday