Liderii de grup din Parlamentul European au transmis, printr-un comunicat de presă: ”Condamnăm ferm declarațiile rasiste făcute de premierul Ungariei Viktor Orban, care a spus că nu își dorește ca poporul său să devină unul cu rase amestecate. Asemenea afirmații inacceptabile, care constituie în mod clar o încălcare a valorilor noastre, consacrate și în tratatele UE, nu își au locul în societățile noastre”.

În informarea de presă se mai arată: ”Regretăm profund persistența de a apăra aceste declarații nescuzabile ale prim-ministrului Orban cu alte ocazii. (…) Cerem Comisiei și Consiliului să condamne de urgență discursul, în cei mai duri termeni. Totodată, le cerem să emită recomandările către Ungaria pentru a determina dacă există un risc clar de încălcare a valorilor europene”.

Comisia Europeană, executivul blocului comunitar, nu a oferit niciun punct de vedere, și rareori alege să comenteze declarațiile politice ale șefilor de stat și de guvern, observă Politico. De altfel, instituția nici nu are prea multe instrumente la dispoziție pentru a contracara astfel de retorici.

Weekendul trecut, Viktor Orban s-a aflat la Băile Tușnad, în județul Harghita, unde a afirmat, între altele, că țările în care rasele europene sunt amestecate cu cele din afara continentului nu mai pot fi considerate națiuni. Președintele Klaus Iohannis a reacționat abia vineri și a spus că Orban a făcut o eroare majoră și că ”este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor. UDMR să explice dacă este de acord cu conținutul, pe care l-a aplaudat”.

Formațiunea politică i-a răspuns președintelui că nu va face comentarii pe subiect, însă șeful partidului a susținut, în mod fals, că afirmațiile lui Orban au fost scoase din context.

Surse alternative: Comunicatul Parlamentului European, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday