Sectorul imobiliar este considerat un element cheie pentru refacerea economică a Chinei, întrucât reprezintă între 18% și 30% din PIB-ul național. Analiști se tem însă că ultimele cifre, considerate cele mai îngrijorătoare de la începutul pandemiei de coronavirus, vor diminua încrederea cumpărătorilor. 

Un exemplu al consecințelor instabilității sectorului imobiliar este reprezentat de compania chineză Country Garden, al cărei acționar majoritar, Yang Huiyan, a pierdut mai mult de jumătate din averea sa de 23,7 miliarde de dolari, ca urmare a revoltei proprietarilor chinezi de imobile, care au amenințat că nu vor mai plăti ipotecile pentru sute de proiecte de locuințe nefinalizate. 

Yang a moștenit compania de la tatăl său în 2005, iar în 2007 a devenit cea mai bogată femeie din Asia. Country Garden era considerată una dintre cele mai sigure companii imobiliare din China, dar acum întreg sectorul a fost destabilizat, pe măsură ce o serie de alți dezvoltatori imobiliari au vândut anul trecut până la 90% din locuințele noi înainte de finalizarea construcției, iar acum se văd nevoiți să-și amâne proiectele.

Ca soluție la criza imobiliară din stat, China va pune la dispoziție băncilor comerciale de stat împrumuturi cu dobândă scăzută de până la 148 de miliarde de dolari. Conform planului aprobat recent de Consiliul de Stat al Chinei băncile vor folosi împrumuturile împreună cu fondurile proprii pentru a refinanța proiecte imobiliare blocate.

Reuters a precizat că locuințele astfel finalizate urmează să fie închiriate persoanelor fizice, ca parte a eforturilor guvernului de a furniza locuințe mai accesibile tinerilor, cu toate că vânzările de terenuri sunt cele care reprezintă o sursă majoră de venit pentru China.

Surse: The Guardian, Reuters

Sursa Foto: Sasinparaksa / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday