Război în Ucraina. Partizanii ucraineni răspândesc în Herson fluturași prin care cer populației civile să părăsească orașul până la eliberarea acestuia. O ofensivă ucraineană în acest sens pare iminentă. Rușii mută resurse de la Harkov și Luhansk, pentru a putea susține apărarea pe Frontul de Sud.

Tot mai mulți analiști militari consideră că Rusia se apropie de punctul de la care nu va mai putea susține ofensive în Ucraina, din cauza epuizării resurselor umane și tehnice. ISW arată că, în Donbas, unde Armata Rusă atacă orașele Bakhmut și Siversk, comandanții ar putea îngheța ofensiva spre Siversk, pentru a concentra resurse la Bakhmut. Pe acest front, Armata Rusă a făcut câteva câștiguri teritoriale în ultimele zile și ar putea considera că nu trebuie pierdută inițiativa. Între timp, sunt transferate resurse de la Harkov pe Frontul de Sud, unde o ofensivă ucraineană asupra orașului Herson pare iminentă.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rețelele de socializare sunt bulversate de un videoclip, aparent filmat chiar de soldații ruși (și recunoscut ca atare de sursele ruse), în timp ce aceștia taie organele genitale ale unui prizonier ucrainean. Geolocalizarea clădirilor arată că actul de tortură s-a produs la Severodonețk, oraș din Luhansk cucerit de ruși (după lupte grele și pierderi pe măsură) în urmă cu o lună. Biziday nu va publica imaginile actului de tortură, dar va urmări și va relata evenimentele legate de consecințele acestui eveniment.
  • În Donbas, forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk și la nord-est și sud-vest de Bakhmut.
  • Armata Ucraineană a bombardat ținte din orașul Donețk, iar ISW consideră că rușii ar putea fi nevoiți să intensifice operațiunile ofensive din zonă, pentru a îndepărta artileria ucraineană din raza operațională ce îi permite să lovească aceste ținte.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au încercat o ofensivă terestră limitată pentru a preveni contraofensiva ucraineană. ISW consideră că sunt indicii credibile că rușii se confruntă cu pierderi teritoriale în regiunea Herson și încearcă să-și păstreze liniile de comunicație terestre peste râul Nipru, care leagă orașul Herson de zonele ocupate de ruși în sudul Ucrainei. Potrivit Armatei Ucrainene, rușii mută în sud forțe aflate în rezervă la Harkov și Luhansk, pentru a putea menține defensiva.
  • Tot în orașul Herson, partizanii locali au răspândit fluturași prin care cer populației civile să părăsească temporar orașul, până când acesta va fi eliberat de Armata Ucraineană. Este doar unul dintre semnele iminenței unui atac ucrainean asupra orașului ocupat de ruși, în contextul bombardării podului Antonov (peste Nipru) într-o modalitate ce nu mai permite tranzitul vehiculelor, dar permite traversarea de către pietoni.

Surse alternative: ISW, Washington Post

Folosim cookies