Potrivit presei chineze de stat citată de Reuters, președintele Xi Jinping l-ar fi avertizat pe omologul său american Joe Biden să nu se joace cu focul” în ceea ce privește situația din Taiwan, pentru căcei care se joacă cu focul vor fi doar arși. Sperăm că SUA pot înțelege clar acest lucru”, fără a detalia amenințările.

Presa de stat chineză a transmis că Xi Jinping i-a spus lui Biden că SUA ar trebui să respecte “principiul unei singure China” și a subliniat că se opune ferm independenței Taiwanului și interferenței forțelor externe.

Într-un comunicat de presă emis de Casa Albă ulterior convorbirii, biroul președintelui american a transmis succint căDespre Taiwan, președintele Biden a subliniat că politica Statelor Unite nu s-a schimbat și că SUA se opun ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

Reamintim că regimul de la Beijing și-a exprimat clar poziția dezaprobatoare în legătură cu o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taiwan, insulă revendicată de China, deși nu a guvernat-o niciodată.

Beijingul a emis avertismente din ce în ce mai agresive cu privire la repercusiunile în cazul în care Pelosi, și ea membră a Partidului Democrat la fel ca Biden, vizitează Taiwanul, care se confruntă cu amenințări militare și economice tot mai mari din partea Chinei. Vizita lui Pelosi este văzută ca o demonstrație dramatică a sprijinului SUA pentru insulă.

Washingtonul nu are relații oficiale cu Taiwan și urmează “politica unei singure China”, recunoaște diplomatic regimul de la Beijing, nu pe cel de la Taipei. Dar este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra, iar presiunea a crescut în Congres pentru un sprijin mai explicit. Casa Albă a reiterat că politica sa în legătura cu China nu s-a schimbat, în ciuda speculațiilor cu privire la o posibilă călătorie a lui Pelosi, care nici măcar nu a fost confirmată oficial.

Americanii pledează pentru menținerea căilor dintre SUA și China deschise, pentru reducerea tensiunile din jurul Taiwanului. Unii analiști cred că Xi Jinping are, de asemenea, un interes să evite escaladarea, deoarece se pregătește pentru un al treilea mandat.

Ultima dată când un președinte al Camerei Reprezentanților, al treilea om în SUA, a vizitat Taiwan a fost în 1997. În plus, executivul american are puțin control asupra călătoriilor Congresului. John Kirby, din echipa de comunicare a Casei Albe, a precizat că administrația Biden a luat legătura cu biroul lui Pelosi pentru a se asigura că este la curent cu “tot contextul” de care are nevoie pentru a lua decizii cu privire la călătoria acesteia.

Surse: Reuters, The White House.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday