Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, ceea ce indică cel puțin o recesiune tehnică, dacă nu chiar una de durată.

Departamentul de Comerț al Statelor Unite a anunțat că PIB-ul s-a contractat cu -0,9% în al doilea trimestru, după ce pierduse încă -1,6% în primele trei luni ale anului. Evoluția are loc pe fondul unei inflații de peste 9% care se scade din valoarea adăugată brută și este, cel mai probabil, cauza recesiunii.

Ieri, Rezerverele Federale au majorat cu încă +0,75% dobânda de referință, indicând că încă o majorare ar putea avea loc în septembrie și lăsând de înțeles că va lupta cu inflația chiar cu prețul intrării în recesiune. Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri că nu crede că SUA se află în prezent într-o recesiune, precizând că “stabilitatea prețurilor este ceea care face ca întreaga economie să funcționeze”. Deși în Europa două trimestre economice de scădere economică sunt considerate a fi semnalul de intrare în recesiune, în SUA verdictul este dat de Biroul Național de Analize Economice, care ia în considerare mai mulți factori (inclusiv evoluția numărului de locuri de muncă) pe lângă evoluția PIB.

Aproape 70% dintre economiștii de top intervievați de Financial Times luna trecută au prezis că economia SUA va intra în recesiune abia anul viitor.

Din punct de vedere politic, veste este una foarte proastă pentru Administrația Biden, în SUA fiind alegeri parțiale la toamnă. Joe Biden este în acest moment la cel mai scăzut nivel al mandatului său în sondaje.

Sursă alternativă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday