Taiwan. Armata simulează respingerea unui atac asupra râului Tamsui, care permite accesul la capitala Taipei. Manevrele fac parte dintr-un amplu exercițiu anual, care mobilizează toate structurile militare.

Potrivit scenariului exersat, inamicul încearcă să preia controlul asupra râului Tamsui din nordul țării, o cale navigabilă care permite accesul direct către capitala Taipei a statului insular. Armata simulează respingerea unor atacuri din aer și de pe mare, cărora le răspunde cu avioane, tancuri Indigenous și explozibili detonați la sol.


Exercițiul ”Han Kuang” are loc în fiecare an începând din 1984 și mobilizează toate ramurile armatei, inclusiv rezerviștii, cu scopul de a întări capacitatea generală de apărare. Acțiunea a început luni, cu raiduri aeriene simulate și evacuarea populației de pe străzi, și va dura până vineri.

Totuși, anul acesta ”Han Kuang” a căpătat o semnificație mult mai mare, din cauza amenințării reprezentate de China, care nu-i recunoaște independența. Situația s-a acutizat și după ce Rusia a invadat Ucraina, existând temeri că Beijingul ar putea face la fel cu Taiwanul. În plus, SUA, care recunosc independența Taiwanului, sunt obligate prin lege să îi ofere mijloace de a se apăra.


Marțea trecută, China a amenințat cu “măsuri puternice” dacă Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, va vizita Taiwanul luna viitoare. Joia trecută, șeful CIA a declarat că Beijingul învață lecții din războiul ruso-ucrainean, pentru a se pregăti de invadarea Taiwanului.

Sursa: CNN

Folosim cookies