Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au efectuat un amplu studiu pe 40.000 de tineri și o paletă largă de jocuri: Animal Crossing: New Horizons (Nintendo), Apex Legends (Electronic Arts), Eve Online (CCP Games), Forza Horizon 4 (Microsoft), Gran Turismo Sport (Sony), Outriders (Square Enix) și The Crew 2 (Ubisof). Ei au descoperit dovezi “puține sau deloc” că timpul petrecut jucând-le ar afecta în vreun fel fericirea sau bunăstarea tinerilor.

Spre deosebire de majoritatea studiilor anterioare, cercetătorii au reușit să obțină cooperarea a șapte mari firme producătoare de jocuri, care au fost de acord să partajeze date timp de șase săptămâni, fără control asupra publicării.

Bunăstarea jucătorilor a fost măsurată prin întrebări privind satisfacția vieții și nivelurile unor emoții, cum ar fi fericirea, tristețea, furia și frustrarea. De asemenea, a fost investigată motivația de a juca jocuri video a tinerilor – pentru distracție, socializare cu prietenii, sau constrângerea de a-și îndeplini obiectivele stabilite de joc.

Spre deosebire de ceea ce am putea crede că jocurile sunt bune sau rele pentru noi, am găsit dovezi destul de concludente că timpul petrecut nu are nicio influență asupra modificării stării de bine. Dacă jucătorii jucau pentru că au vrut, mai degrabă decât pentru că s-au simțit obligați, au avut tendința să se simtă mai bine”, a spus profesorul Andrew Przybylski, autor al studiului. Cercetătorii au calculat că un jucător obișnuit ar trebui să joace cu 10 ore mai mult decât de obicei pe zi pentru a observa orice nivel de diferență a stării sale de bine.

Presupusele efecte negative ale jocurilor video și popularitatea acestora a determinat organismele majore din domeniul sănătății să-și exprime îngrijorarea cu privire la impactul lor asupra sănătății mintale, sau a dependenței pe care acestea ar crea-o asupra tinerilor sau copiilor. China a limitat prin lege timpul petrecut de tineri cu jocurile pe calculator sau pe consolă la o singură oră pe zi.

Surse: Euronews, Royal Society Open Science

Sursa Foto: Ali Osman Pekoglu / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday