Jacheta purtată de Buzz Aldrin în prima sa misiune pe Lună a devenit cel mai valoros articol spațial american dar și cea mai valoroasă jachetă vândută vreodată la o licitație. A fost achiziționată de un cumpărător anonim, pentru suma de 2,77 milioane de dolari.

Articolul vestimentar face parte din colecția personală a astronautului, acum în vârstă de 92 de ani, pe care a decis să o scoată la vânzare. Licitația a fost organizată de Sotheby’s, la New York, și conține cele mai valoroase articole spațiale unice scoase la licitație vreodată, care au obținut vânzări totale de 8,2 milioane de dolari.

Jacheta albă de zbor afișează eticheta cu numele lui Aldrin deasupra emblemei misiunii Apollo 11 și steagul american pe umărul stâng. Este realizată dintr-un material rezistent la foc, numit “pânză Beta”, care a fost încorporat în costumele spațiale ca răspuns la incendiul care a ucis trei astronauți de la bordul Apollo 1 în 1967. 

Rezultatul de astăzi este o dovadă a carierei legendare a lui Buzz Aldrin și a dăruirii sale de-a lungul vieții pentru explorarea și înțelegerea universului”, a declarat Cassandra Hatton, directorul global pentru știință și cultură populară al Sotheby’s.

Un alt articol notabil vândut în cadrul licitației a fost rezumatul planului de zbor al Apollo 11, care conține inclusiv descrieri ale aterizării modulului lunar, mersul pe Lună și zborul înapoi spre Pământ. A fost achiziționat pentru suma de de 819 mii de dolari, de peste cinci ori mai mult decât valoarea estimată.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday