ISW analizează declarațiile liderilor separatiști din Donbas și conchide că Rusia și-a propus să cucerească și partea din regiunea Donețk aflată acum sub controlul ucrainenilor până la finalul lunii august, pentru a putea organiza referendumuri de alipire la Rusia, undeva în prima jumătate a lunii septembrie. Totuși, analiștii americani consideră că un avans atât de rapid al Armatei Ruse este improbabil, în condițiile în care aceasta își epuizează resursele umane și tehnice.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comandamentul Ucrainean spune că a respins trei atacuri rusești în Donbas, în ultimele 24 de ore. ISW arată că este posibil ca rușii să fi făcut totuși un avans marginal lângă Bakhmut, dar informațiile nu sunt foarte clare în acest sens.
  • Forțele ruse au desfășurat atacuri limitate la sud-vest de orașul Donețk, lângă granița cu regiunea Zaporizhia.
  • Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană a desfășurat patru atacuri cu artilerie, aviație și elicoptere și susține că a eliberat două sate din nordul regiunii Herson. Precizează că pe parcursul ultimei zile a lansat 300 “de focuri” asupra infrastructurii de aprovizionare ruse din teritoriul ocupat pe Frontul de Sud, în care Armata Rusă ar fi pierdut 89 de soldați, un depozit de muniții, un tanc, două blindate, două obuziere și mai multe mașini de transport.
  • Comandamentul Ucrainean de Sud raportează o încurcătură majoră a Armatei Ruse – ieri, o formație de trei elicoptere ruse Ka-52 a atacat din greșeală tot pozițiile ruse. Antiaeriana rusă a ripostat și a doborât unul dintre cele trei elicoptere, “într-un alt gest de bunăvoință”, spun ucrainenii, o referință sarcastică la retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor. Deși aceste tipuri de incidente (numite friendly fire) nu sunt rare în timpul unui conflict, un schimb de focuri între aviație și antiaeriană denotă totuși o dezorganizare destul de mare în rândurile Armatei Ruse.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday