Update: Meteorologii au emis și două avertizări Cod Galben și Portocaliu de furtuni.

Prima avertizare, Cod Galben, este valabilă de astăzi până vineri dimineața. În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

Avertizarea Cod Portocaliu este valabilă în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei, de la ora 14, până la ora 22.Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp”, informează ANM.

Ulterior intră în vigoare o avertizare Cod Portocaliu pentru nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură, valabilă de mâine dimineață de la ora 3, până mâine seară la ora 22. Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Autoritatea Națională de Meteorologie menține aproape toată zona sudică a României sub Cod Portocaliu de caniculă și transmite că, miercuri (27 iulie), în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. După-amiaza se vor înregistra valori termice de 37-40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20-22 de grade. Prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În restul țării, este valabil un Cod Galben de caniculă până vineri, 29 iulie, cu temperaturi maxime între 33 și 37 de grade Celsius.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday