Agenția Spațială a Rusiei (Roscosmos) a publicat imagini cu planul viitoarei stații orbitale ruse (ROSS). În paralel, directorul Iuri Borisov i-a declarat lui Vladimir Putin că Rusia se va retrage din proiectul Stației Spațiale Internaționale (ISS) după 2024, odată cu îndeplinirea tuturor obligațiilor față de parteneri.

Potrivit agenției de presă de stat TASS, prima etapă a implementării noii stații spațiale rusești implică desfășurarea modulelor de bază, a celor științifice, energetice, și a structurilor care fac legătura între acestea. Roscosmos a precizat că în această etapă, doi membri ai echipajului vor putea fi cazați pe stație, urmând ca în a doua etapă a proiectului să fie construite modulele de producție și platforma de servicii. După aceste demersuri, echipajul va putea fi mărit la patru persoane.

În aprilie 2021, Iuri Borisov a declarat că starea ISS lasă de dorit, astfel încât Rusia preferă să se concentreze pe crearea propriei stații orbitale, al cărui prim modul ar trebui să fie realizat până în 2025.

În ciuda rupturii, NASA și Roscosmos au încheiat un acord la începutul acestei luni astfel încât astronauții americani să continue să călătorească pe rachete rusești și cosmonauții ruși să meargă spre ISS cu rachete SpaceX. Administratorul NASA a declarat că nu a fost informat de Rusia pe cale oficială, privind retragerea din proiectul ISS după 2024.

Surse alternative: AP, Business Insider, TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday