Armata Rusă se concentrează pe Donbas din nou și reușește unele câștiguri teritoriale la sud de Bakhmut. ISW consideră că acestea sunt însă marginale, iar rușii “suferă în mare măsură de aceleași limitări fundamentale care i-au împiedicat anterior să câștige rapid teren în mod substanțial” – incapacitatea de a folosi în mod eficient geometria câmpului de luptă și dificultatea de a captura porțiuni de teren relativ nesemnificative, în care rămân blocați săptămâni sau luni.

“Aceste limitări vor crește pe măsură ce unitățile ruse se degradează continuu în timpul atacurilor asupra unor sate mici”, mai arată ISW, care consideră că forțele ruse vor ajunge la culminație (incapacitatea de a continua ofensiva) înainte de a captura Bakhmut, Sloviansk sau orice alt oraș important din regiunea Donețk.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ruse au obținut câștiguri marginale la sud de Bakhmut.
  • Tot în Donbas, Comandamentul Ucrainean spune că rușii se pregătesc de o ofensivă la scară largă spre Siversk și Soledar, la nord de Bakhmut.
  • Pe Frontul de Sud se duc lupte în nordul regiunii Herson. Alexei Arestovici, consilier al președinției ucrainene spune că rușii au fost respinși în tentativa lor de a scoate Armata Ucraineană de pe malul estic al râului Inhuleț, iar în zilele următoare vor fi vizibile în teren “mai multe lucruri, aflate acum în desfășurare.”
  • Tot Arestovici arată că aviația rusă are dificultăți majore, în ultimele două zile ucrainenii reușind să doboare două Suhoiuri Su-25, de atac la sol și un elicopter Ka-52.
  • Între timp, artileria cu rază lungă și aviația ucraieană continuă să lovească pozițiile fortificate ale Armatei Ruse din regiunea Herson. Comandamentul Ucrainean susține că a lovit șapte puncte fortificate, depozite de muniții și un centru de comandă, în ultimele 24 de ore.
  • În această dimineață Odesa a fost lovită din nou de rachete de croazieră, cel mai probabil lansate de pe bombardiere strategice. Nu sunt disponibile deocamdată mai multe detalii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday