Două grupuri de cercetători au detectat niveluri ridicate ale virusului adeno-asociat 2 (AAV2) la aproape toți copiii din Marea Britanie care suferă de hepatita acută severă de cauză necunoscută. AAV2 este un virus mai puțin cunoscut, care nu a fost asociat anterior cu o boală umană. Nu se poate replica singur, dar poate face acest lucru în prezența unui alt virus. 

Astfel, cercetătorii cred că asocierea cu un al doilea virus – un adenovirus (care provoacă de regulă răceli și tulburări digestive) sau un virus herpetic uman (HHV6) – poate explica debutul hepatitei acute severe.

Investigațiile sugerează că doi viruși obișnuiți au revenit în comunitate după ridicarea restricțiilor epidemice și au declanșat cazurile rare, dar foarte grave de hepatită din rândul copiilor. Cele două echipe de la Londra și Glasgow consideră că sugarii expuși mai târziu decât în ​​mod normal la aceste virusuri au ratat o imunizare timpurie, de unde și severitatea patologiei.

Judith Breuer, expert în virusologie la University College London a declarat că “În perioada de izolare, când copiii nu se amestecau, nu își transmiteau virusuri între ei. Nu își construiau imunitatea la infecțiile comune, pe care le-ar întâlni în mod normal. Când restricțiile au fost ridicate, copiii au început să se amestece, virușii au început să circule liber și brusc au fost expuși cu această lipsă de imunitate anterioară la o serie întreagă de infecții noi”.

De la începutul lunii aprilie, când autoritățile sanitare au fost alertate pentru prima dată cu privire la o creștere bruscă a cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copiii mici, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat cel puțin peste o mie de cazuri probabile în 35 de țări, inclusiv 22 de decese. În Marea Britanie au fost identificate 268 de cazuri, dintre care cele mai multe în rândul copiilor sub vârsta de cinci ani. 12 au avut nevoie de transplant de ficat.

Surse: BBC, The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday