Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghrebeyesus, a transmis sâmbătă că  focarul de variolă a maimuței care se desfășoară la nivel mondial este o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC).

Desemnarea unei astfel de urgențe este cel mai înalt nivel de alertă al OMS. Se bazează pe reglementările internaționale în domeniul sănătății stabilite în 2005, pentru a defini drepturile și obligațiile țărilor în gestionarea evenimentelor transfrontaliere de sănătate publică.

OMS definește un PHEIC ca “un eveniment extraordinar care este determinat să constituie un risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolii și să necesite un potențial răspuns internațional coordonat”.

Clasificarea implică o situație care este gravă, bruscă, neobișnuită sau neașteptată, are implicații pentru sănătatea publică dincolo de granița unei țări afectate și poate necesita o acțiune internațională imediată.

Este a șaptea oară când se face o astfel de clasificare din 2009, cea mai recentă fiind pentru Covid-19, care a primit aceeași etichetă de la OMS în 2020.

Variola maimuță este o infecție virală întâlnită de obicei la animalele din Africa centrală și de vest, care se poate transmite la oameni și poate provoca focare. Cazurile sunt identificate ocazional în țări în care virusul nu este endemic, dar evoluția recentă a influențat OMS să acționeze.

De la apariția primelor cazuri de variola maimuței în mai, focarul a crescut la aproape 14 mii de cazuri la 20 iulie, potrivit OMS. Datele de la CDC din SUA indică faptul că într-o singură zi, din 19 iulie până în 20 iulie, numărul cazurilor confirmate a crescut de la 14.511 la 15.378. Actualul focar este centrat în Europa, iar în România au fost confirmate 20 de cazuri.

Surse alternative: DW, The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday