CNN: FBI a stabilit că echipamentul Huawei folosit în SUA pe turnurile din apropierea bazelor militare era capabil să capteze și să perturbe inclusiv comunicațiile utilizate de Comandamentul Strategic al SUA, care supraveghează armele nucleare ale țării.

În 2017, în ceea ce părea o afacere de-a dreptul fantastică, guvernul chinez s-a oferit să investească 100 de milioane de dolari pentru a construi o grădină ornamentată în stil chinezesc la Arboretumul Național (parc dendrologic) din Washington DC. Unii oficiali americani au fost încântați de proiectul care prevedea construirea de pavilioane și temple, dintre care s-ar fi remarcat o pagodă (templu budist) cu înălțimea de peste 21 de metri.

Potrivit CNN, la cercetarea amănunțită a serviciilor de contrainformații, au ieșit la iveală numeroase probleme: pagoda ar fi fost amplasată strategic într-unul dintre cele mai înalte puncte din Washington DC, la doar trei kilometri distanță de Capitoliu, un loc perfect pentru colectarea informațiilor secrete. De asemenea, faptul că oficialii chinezi ar fi vrut să construiască pagoda cu materiale expediate în SUA în pungi diplomatice, exceptate de la controlul vameșilor americani, a fost un alt semnal de alarmă. Astfel, proiectul a fost anulat înainte de începerea construcției.

Anularea proiectului grădinii chinezești face parte dintr-o intensificare a activității de contraspionaj a FBI și a altor agenții federale, concentrate pe ceea ce oficialii americani spun că este o escaladare dramatică a spionajului chinez pe teritoriul SUA în ultimul deceniu. 

Începând cu cel puțin 2017, oficialii federali au investigat achizițiile de terenuri de către China în apropierea infrastructurii critice, au închis un consulat regional de mare profil, considerat de guvernul SUA că ar fi un focar de spioni chinezi.

Printre cele mai alarmante lucruri descoperite de FBI se numără echipamentele Huawei fabricate în China de pe turnurile de celule din apropierea bazelor militare americane din centrul SUA. Anchetatorii federali au început să se îngrijoreze abia când au observat că Huawei vindea în mod regulat echipament ieftin companiilor americane din mediul rural, în afaceri neprofitabile pentru companie.

Potrivit mai multor surse citate de CNN, printre care se numără inclusiv actuali și foști oficiali ai securității naționale, FBI a stabilit că echipamentul era capabil să capteze și să perturbe comunicațiile extrem de sensibile ale Departamentului de Apărare, inclusiv pe cele utilizate de Comandamentul Strategic al SUA, care supraveghează armele nucleare ale țării.

Nu este clar dacă comunitatea de informații a determinat dacă datele au fost sau nu interceptate și transmise Beijingului. Potrivit specialiștilor consultați de CNN, din punct de vedere tehnic, este incredibil de dificil de dovedit că un anumit pachet de date a fost furat și trimis în străinătate.   

Guvernul chinez neagă cu fermitate orice eforturi de a spiona SUA. Huawei a precizat pentru CNN că echipamentul său nu este capabil să funcționeze în orice spectru de comunicații alocat Departamentului Apărării. 

Dar mai multe surse ale investigației susțin că nu există nicio îndoială că echipamentul Huawei are capacitatea de a intercepta nu numai traficul celular comercial, ci și undele radio extrem de restricționate și codate utilizate de armată și să perturbe comunicațiile critice ale Comandamentului Strategic al SUA, oferind guvernului chinez o potențială cale de acces către arsenalul nuclear al SUA.

Foștii oficiali au descris concluziile investigațiile ca fiind un moment decisiv. Ancheta a fost atât de secretă încât unii politicieni de rang înalt de la Casa Albă și din guvern nu au fost informați cu privire la existența ei până în 2019. În toamna acelui an, Comisia Federală de Comunicații a interzis companiilor mici de telecomunicații să folosească echipamentele Huawei și a altor câteva companii provenite din China. În 2020, Congresul a aprobat 1,9 miliarde de dolari pentru a elimina tehnologia celulară Huawei și ZTE de fabricație chineză în zone largi ale Americii. Dar doi ani mai târziu, niciunul dintre aceste echipamente nu a fost îndepărtat, iar companiile de telecomunicații din mediul rural așteaptă încă banii federali pentru înlocuire.

La sfârșitul anului 2020, Departamentul de Justiție a transmis Departamentului de Comerț preocupările sale de securitate națională cu privire la echipamentele Huawei și a furnizat informații despre locul în care echipamentele se află în SUA. După ce administrația Biden a preluat mandatul în 2021, Departamentul de Comerț și-a deschis apoi propria anchetă asupra Huawei pentru a determina dacă sunt necesare acțiuni urgente pentru a elimina furnizorul chinez de tehnologie din rețelele de telecomunicații din SUA.  Această anchetă decurge lent și este încă în desfășurare. 

Luna aceasta, Centrul Național de Contrainformații și Securitate al SUA a avertizat companiile americane, guvernele locale și de stat despre ceea ce spune că sunt eforturi deghizate ale Chinei de a le manipula pentru a influența politica SUA. Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat într-un interviu pentru CNN că FBI deschide o nouă investigație de contraspionaj chinez la fiecare 12 ore: “Probabil sunt aproximativ 2.000 de investigații [deschise]. Și nici măcar nu vorbesc despre furtul cibernetic, pentru că au un program de hacking mai mare decât cel al oricărei alte națiuni și au furat mai multe din datele personale și corporative ale americanilor decât toate națiunile la un loc”.

Articolul integral pe CNN.

Foto: Ivan Cholakov | Dreamstime.com

Folosim cookies