California. Stare de urgență în Mariposa, din cauza unui incendiu masiv. Focul se apropie de Parcul Național Yosemite, care găzduiește o parte dintre cei mai mari și mai vechi arbori sequoia din lume.

Starea de urgență decretată în Mariposa va permite autorităților să aibă acces la asistență federală pentru a lupta împotriva flăcărilor. Peste șase mii de persoane au fost evacuate și zece case au fost distruse de foc. 

O combinație de factori precum seceta, schimbările climatice și vegetația înaltă uscată favorizează răspândirea rapidă a incendiului. Potrivit CNN, în jur de 400 de pompieri și patru elicoptere intervin la fața locului. 

Parcul Național Yosemite, care se află la nord-est de locul în care a izbucnit incendiul, găzduiește unii dintre cei mai mari și mai vechi copaci sequoia din lume. Arborii au fost amenințați de un alt incendiu la începutul acestei luni, dar pompierii au reușit atunci să-i salveze.

Serviciul Forestier din SUA a precizat vineri că ia măsuri de urgență pentru a proteja copacii, prin  îndepărtarea vegetației joase care poate alimenta focul.

O mare parte din teritoriul SUA a fost lovită de val de căldură, iar avertismentele privind canicula sunt în vigoare în mai multe state. Temperaturile din Mariposa au ajuns la 35,5 de grade Celsius sâmbătă, iar autoritățile se așteaptă să rămână la acest nivel în următoarele zile.

Surse: BBC, France24.

Folosim cookies