Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații (SIS) al Marii Britanii, cunoscut sub numele de MI6, a declarat în cadrul Forumului de Securitate din Aspen, Colorado, că este de părere că “armata rusă este cale să se epuizeze”, adăugând că, pentru următoarele săptămâni, estimează că Rusiei îi va fi din ce mai greu să furnizeze forță de muncă și materiale pe fronturile din Ucraina. Astfel, va trebui să facă o pauză într-un fel, iar asta le va oferi ucrainenilor oportunitatea de a riposta”, în condițiile în care Armata Rusă tocmai a încheiat o altă pauză operațională săptămâna trecută. 

Moore a subliniat că este necesar ca Ucraina să demonstreze că războiul poate fi câștigat atât pentru a menține un moral ridicat în rândul ucrainenilor, cât și pentru a întări hotărârea Occidentului, pe măsură ce cresc preocupările în legătură cu o penurie de energie care va lovi Europa iarna viitoare.

Perspectiva unei perturbări în aprovizionarea cu energie este unul dintre cele mai mari riscuri economice și politice globale care rezultă din război. Țările europene se tem că s-ar putea confrunta cu un dezastru, pentru că Rusia reduce livrările în lunile calde, când de obicei umple rezervoarele de stocare.

Moore a mai spus că Putin desfășoară în Ucraina soldați proveniți în principal din comunitățile rurale sărace ale Rusiei și că încă nu recrutează forțe pentru conflict din zonele clasei mijlocii din Sankt Petersburg sau Moscova. “Aceștia sunt copii săraci din zonele rurale ale Rusiei. Sunt din orașele din Siberia, în principal minorități etnice. Și ei sunt carnea lui de tun“, a spus Moore. Estimează, asemenea americanilor, că aproximativ 15 mii de soldați ruși au fost uciși până acum în războiul din Ucraina. 

La aproape cinci luni de când Rusia a invadat Ucraina, Kievul speră că armele occidentale, în special rachetele cu rază lungă de acțiune precum HIMARS, îi vor permite să lanseze un contraatac în săptămânile următoare și să recucerească teritoriul ocupat de Rusia. Directorul MI6 a mai declarat că Nu există nicio dovadă că Putin suferă de vreo afecțiune gravă de sănătate”. 

Sursă: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday