Miniștrii de Externe ai Ungariei și Rusiei, Peter Szijjarto și Serghei Lavrov, s-au întâlnit astăzi la Moscova. În urma discuțiilor, ministrul maghiar a precizat că guvernul de la Budapesta intenționează să achiziționeze o cantitate suplimentară de 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Rusia. Szijjarto a invocat stocurile insuficiente, precizând că țara sa a reușit să asigure până acum doar 27% din cantitatea de gaze anuală necesară pentru consum. 

În paralel, Lavrov a declarat că Rusia intenționează să își dezvolte relația strategică cu Ungaria, în ciuda sancțiunilor impuse de UE. “Apreciez foarte mult relațiile noastre bilaterale. Discuțiile noastre de astăzi au confirmat că acestea au un caracter durabil și strategic, iar astfel, vom continua să le dezvoltăm în toate modurile posibile”, a declarat ministrul rus, care a subliniat că Rusia “va analiza” posibilitatea de livra și mai multe gaze naturale Ungariei în acest an. 

Ungaria a semnat anul trecut cu Gazprom un contract de furnizare de gaze naturale pe o perioadă de 15 ani. Budapesta primește astfel 3,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an prin Bulgaria și Serbia și încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Cantitatea pe care Ungaria o primește de la Gazprom reprezintă aproximativ 85% din totalul pe care țara îl importă. Ungaria, care face parte din UE de la 1 mai 2004, se opune ferm interzicerii de import de gaze din Rusia.

Surse: Euronews, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday