Pompierii români mai precizează că cele trei barje sunt blocate pe Dunăre încă de pe 3 iulie, din cauza debitului scăzut al fluviului. Pe fondul temperaturilor ridicate, cărbunele transportat s-a aprins, iar arderea a avut loc în fază mocnită, fără flacără. Barjele au destinația finală Belgrad.

Reprezentanții instituției noastre au purtat discuții cu reprezentantul firmei transportatoare în ceea ce privește modalitatea de stingere a încărcăturii, respectiv prin inundare, fapt ce ar duce atât la degradarea încărcăturii, cât și la posibilitatea scufundării barjelor ori apariției unei poluări masive pe Dunăre”, a transmis ISU Giurgiu.

Potrivit inspectoratului, o soluție posibilă pentru stingerea incendiului constă în descărcarea celor 3.600 de tone de cărbune (1.200 de tone pentru fiecare barjă) și transportul acestora cu ajutorul altor 4 ambarcațiuni. 

Pentru efectuarea acestei manevre este necesară utilizarea unei macarale plutitoare, iar la acest moment sunt inițiate discuții cu omologii bulgari pentru rezolvarea situației în cel mai scurt timp. Menționăm faptul că aceasta situație nu pune în pericol membrii echipajului. În continuare, echipajele noastre deruleaza misiuni de monitorizare și sunt pregătite să acorde sprijin în orice moment, dacă situația o va impune”, au mai transmis autoritățile.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday