Premierul Mario Draghi s-a întâlnit în această dimineață cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, pentru a-i preda actul de demisie. A argumentat că eforturile de a salva guvernul de la colaps au eșuat miercuri seara, când votul de încredere din Senat a fost boicotat de trei partide politice care ar fi putut asigura majoritatea solidă. Președintele țării a acceptat demisia premierului, fără a preciza dacă va dizolva parlamentul sau va convoca alegeri anticipate. Totuși, Reuters explică faptul că scenariul alegerilor anticipate organizate în octombrie este cel mai probabil. 

Vă mulțumesc pentru toată munca pe care am depus-o împreună în ultima perioadă. După votul de aseară din Senatul Republicii, cer suspendarea sesiunii deputaților din această dimineață pentru că mă îndrept spre reședința Președintelui Republicii pentru a-i comunica intențiile mele”, a declarat Mario Draghi în această dimineață. Premierul, care rămâne interimar în funcție, urma să țină în această dimineață un discurs înaintea celui de-al doilea vot de încredere, în Camera Deputaților.

Joia trecută, președintele Mattarella a respins demisia premierului Mario Draghi și i-a solicitat să ceară votul de încredere al Parlamentului. Votul în Senat a avut loc miercuri seară și, deși Draghi o obținut numărul necesar de voturi de susținere, partidele Mișcarea 5 Stele, Liga și Partidul Forza Italia s-au abținut de la vot.

Problemele în coaliție au început după ce partidul Mișcarea 5 Stele, cel mai mare partid parlamentar și din coaliția de guvernare, a boicotat un vot de încredere. Luna trecută, ministrul de Externe, Luigi Di Maio, a demisionat din Mișcarea 5 Stele, care se opune livrării de armament către Ucraina.

Surse: Reuters, Deutsche Welle, CNBC

Sura Foto: Administrația Prezidențială Italiană

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday