Din evaluările Agenției Centrale americane de Informații (CIA), Rusia a pierdut circa 15 mii de militari în cele aproape cinci luni de război, și probabil 45 de mii au fost răniți. Citat de Reuters, William Burns a afirmat că și ucrainenii au suferit pierderi serioase, dar mai mici.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că prin actuala ofensivă pe frontul de est, probabil rușii vor obține câștiguri teritoriale limitate în Donbas. În săptămânile următoare bătălia va ajunge la apogeu, dar înainte ca aceștia să se apropie de localitățile mai populate și mai bine apărate, la NE de Autostrada E40. În ultimele 24 de ore, rușii au înregistrat doar progrese limitate către Sloviansk și punga Siversk – Bakhmut, însă Statul Major ucrainean le consideră pregătiri pentru lansarea unei ofensive asupra Bakhmut, care până acum nu a fost atacat direct.

Miercuri, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a confirmat evaluarea Institutului că rușii vizează teritorii dincolo de Donbas. Într-un interviu pentru presa rusă de stat, acesta a declarat că geografia operațiunii speciale s-a schimbat și include acum și Herson, Zaporojie și o serie de alte teritorii.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Sloviansk. Militarii ruși au inițiat un atac asupra unei localități la 20 km NV de Sloviansk, primul din ultimele șapte zile pe granița regiunilor Harkov și Donețk. Potrivit autorităților ucrainene din Donețk, Kremlinul și-a intensificat bombardamentele directe asupra Sloviansk.
  • Siversk. Militarii ucraineni au respins atacuri la NE și SE de oraș. Grupul de luptători ruși este, probabil, încă dezorganizat și obosit după bătălia pentru ocuparea Luhanskului, potrivit ISW. Conform Statului Major ucrainean, inamicul a efectuat misiuni de recunoaștere cu drone, în zonele de frontieră dintre regiunile Sumî și Cernihiv.
  • Bakhmut. Separatiștii din Donețk susțin că au preluat controlul asupra Berestove, la 25 km NE de Bakhmut. Rușii vor ataca acest oraș probabil pe trei direcții, din SV, din vest și din nord.
  • Harkov. Obiectivul Armatei Ruse în regiune este apărarea liniilor de comunicare către Izium și împiedicarea ucrainenilor de a ajunge la granița cu Rusia, potrivit evaluării Institutului. Ucrainenii au respins o ofensivă a artileriei la 10 km nord de oraș, însă rușii continuă să lanseze bombardamente.
  • Herson. Ucrainenii au avariat din nou Podul Antonivka peste Nistru, care leagă regiunea Herson de restul țării. Administrația impusă de Rusia, dar și administrația militară ucraineană confirmă că podul nu mai poate fi folosit pentru transporturile de marfă (inclusiv echipamente militare grele).
  • Zaporojie. Autoritatea rusă de ocupație denunță un atac cu drone al ”teroriștilor ucraineni” împotriva personalului de la centrala nucleară, însă nu există dovezi în acest sens, în afara unor imagini care ar putea fi trucate.

Analiza Institutului pentru Studierea Războiului (ISW)

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday