Criză politică în Italia. Mario Draghi trece de votul de încredere al senatorilor, în ciuda faptului că trei partide s-au abținut. Urmează votul în Camera Deputaților. Analiștii consideră victoria de acum ”lipsită de conținut”.

Au fost exprimate numai 133 de voturi dintr-un total de 315 posibile. Mario Draghi a primit 95 de voturi de susținere, față de 38 împotrivă. Ședința senatorilor a îndeplinit condiția cvorumului, întrucât parlamentarii Mișcării 5 Stele au fost prezenți în sală, dar s-au abținut.

Următorul vot de încredere, în Camera Deputaților, are loc joi. Mario Draghi își va ține discursul în jurul orei 09:00, iar dezbaterea și votul vor începe la ora 14:00.

Draghi s-a prezentat în Parlament pentru un vot asupra aceluiași cabinet, iar nu pentru o restructurare, o variantă luată în calcul după ce Mișcarea 5 Stele i-a retras sprijinul. În acest context, premierul l-a informat săptămâna trecută pe președintele țării că demisionează, dar acesta din urmă nu a acceptat actul și l-a trimis în Legislativ, să vadă dacă mai are majoritate.

Analiștii consideră că victoria lui Draghi este una ”goală de conținut”, întrucât boicotul Mișcării 5 Stele, al Ligii și al Partidului Forza Italia condamnă practic orice perspectivă de viitor pentru actualul cabinet, potrivit Washington Post.

Surse alternative: Washington Post, Corriere della Sera

Folosim cookies