Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă Ria Novosti că obiectivele geografice ale operațiunii speciale în Ucraina nu se mai limitează la estul regiunii Donbas, ci includ o serie de alte teritorii. 

Potrivit afirmațiilor preluate de Reuters, Lavrov s-a referit că obiectivele Rusiei se vor extinde chiar mai departe, dacă Occidentul continuă să livreze artilerie cu rază lungă Kievului: Acum, geografia este diferită. Nu sunt doar teritoriile din Donbas, ci și regiunea Herson, regiunea Zaporojie și o serie de alte teritorii, iar procesul continuă în mod constant și persistent”.

SUA au avertizat astăzi că Rusia plănuiește să anexe teritoriile ocupate din Ucraina, prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. John Kirby a confirmat că Rusia a impus conduceri nelegitime în teritoriile ocupate, forțează folosirea rublei ca monedă, înlocuiește infrastructura de telecomunicații ucraineană cu alternative rusești și îi forțează pe ucraineni să solicite pașapoarte rusești.

După ce Armata Rusiei nu a reușit să ocupe Kievul la sfârșitul lunii martie, Ministerul rus al Apărării a transmis că prima fază a “operațiunii speciale” a fost finalizată și că se va concentra pe următoarea etapă, anume “realizarea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”. 

Rusia a reușit să ocupe regiunea Luhansk, dar rămâne însă departe de a obține controlul asupra regiunii Donețk. Împreună, cele două teritorii formează Donbasul. Cu toate acestea, Armata Rusiei a ocupat deja teritorii și dincolo de Donbas, printre care sudul regiunilor Zaporojie și Herson, și continuă să lanseze atacuri asupra multor alte orașe. 

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday