Barna Tanczos, ministrul Mediului, a lansat un apel către cetățeni la finalul ședinței de guvern în care au fost analizate și problemele secetei și a incendiilor de vegetație uscată. Ministrul a declarat că ”nu avem voie să ajungem în situația Spaniei, Greciei, Franței și așa mai departe. Pădurile noastre sunt de alt tip, nu avem același pericol de a avea incendii pe suprafețe foarte mari, dar și în aceste condiții se poate ca litiera să ia foc și să se extindă”.

Apelul integral formulat de Barna Tanczos, ministrul Mediului:

  • În ședința de guvern, am ridicat problema incendiilor de vegetație uscată. Sunt un pericol uriaș în această perioadă și fac apel la fermieri și la cetățenii care mai ies în natură în această perioadă să aibă mare grijă cu folosirea focului. La părăsirea locației, să aibă mare grijă ca focul să fie stins cu apă.
  • Cetățenii să aibă grijă la folosirea focului, în aer liber. Agricultorii să nu folosească în această perioadă focul în loc de recoltare, de cosit, de tocare a paielor. Focul se extinde peste vegetația uscată din afara terenurilor agricole și generează incendii. Pe litiere, pe suprafețe agricole, pe pădure să nu folosim focul în această perioadă.
  • Nu folosiți focul, pentru că este o perioadă extrem de periculoasă. Nu avem voie să ajungem în situația Spaniei, Greciei, Franței și așa mai departe. Pădurile noastre sunt de alt tip, nu avem același pericol de a avea incendii pe suprafețe foarte mari, dar și în aceste condiții se poate ca litiera să ia foc și să se extindă. 
  • Celula de criză de la nivelul guvernului se va ocupa de măsuri în localitățile unde există lipsă de apă potabilă. Pot exista restricții, de la caz la caz, deci nu putem generaliza. Codul Portocaliu anunțat astăzi de ANM va veni și va accentua fenomenul de secetă pedologică și de lipsă de apă potabilă.

Separat, Ministerul Agriculturii a informat că în județele Brăila, Galați, Ialomița și Teleorman, peste 16 mii de hectare cultivate cu grâu au fost afectate de fenomenul secetei pedologice (lipsa apei din soluri). La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană avertiza că probabil România, dar și Franța, Porgutalia, Spania și Italia se vor confrunta cu un randament scăzut al culturilor agricole.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday