Prim-ministrul mongolez a declarat pentru Financial Times că, deși războiul din Ucraina a afectat procesul de planificare al noului gazoduct, se așteaptă în urma discuțiilor cu oficialii ruși și chinezi ca gazoductul să fie construit chiar și în aceste circumstanțe. 

Studiul de fezabilitate al acestui proiect a fost deja finalizat și credem că lucrările de construcție vor începe în 2024, a declarat oficialul mongolez. Gazoductul “Puterea Siberiei 2” va conecta zăcămintele naturale din Siberia, cu care Europa se aprovizionează în acest moment, de China, unde cererea de gaze naturale este în creștere. 

Guvernul mongolez a semnat în 2019 un acord cu Moscova pentru a explora proiectul gazoductului Power of Siberia 2. Financial Times scrie că noua conductă, de aproximativ 2.600 de km lungime, ar putea transporta până la 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an și va trece prin Mongolia. Tot în 2019, a fost dat în folosință și gazoductul Power of Siberia 1.

Taxele pe care guvernul de la Ulaanbaatar le va primi pentru că permite tranzitul de gaze naturale prin conducta care trece prin teritoriul țării vor ajuta economia Mongoliei, lovită puternic de pandemie. China este principalul partener comercial al Mongoliei.

Gazoductul “Puterea Siberiei 2” a devenit un proiect esențial pentru Rusia, pe măsură ce Europa, una dintre principalele piețe pentru gazele naturale ale Moscovei, a anunțat că renunță la importurile din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday