CNN trece în revistă evoluția relațiilor dintre UE și China, începând din 2014, când pe atunci proaspătul lider chinez, Xi Jinping, făcea prima sa vizită de stat în Europa. În turneul de atunci prin opt țări europene, Xi arăta interesul relațiilor comerciale și politice dintre țara sa și UE, părând să stimuleze blocul european să rivalizeze cu SUA. Opt ani mai târziu, optimismul acelei perioade s-a năruit, relația dintre China și Uniunea Europeană atingând cel mai scăzut punct al ultimelor decenii.

Îngrijorarea europeană cu privire la ambițiile globale ale Chinei, problemele legate de nerespectarea drepturilor omului, tensiunile dintre SUA și China, presiunile militare puse pe Taiwan, iar acum susținerea arătată Rusiei în războiul din Ucraina, toate au contribuit la acest minim și, implicit, la eșecul obiectivului strategic al Chinei pe relația cu UE – subminarea alianței cu SUA.

CNN arată că “Beijingul poate să fi subestimat uneori măsura în care poziția sa față de Rusia a contribuit la răcirea relației cu Europa, dar a părut și pregătit să plătească acest preț”.

În schimb, preocupările SUA cu privire la riscurile colaborării cu China au rezonat în Europa, iar UE a declarat China ca fiind un rival sistemic.

Ingrid d’Hooghe, cercetător asociat senior la think tank-ul Clingendael din Țările de Jos spune că “strategia Chinei față de Europa se prăbușește, iar China nu pare să înțeleagă că, în cele din urmă, a lucrat împotriva propriilor obiective de politică externă, împingând Europa mai aproape de Statele Unite”.

Dar cele mai costisitoare acțiuni ale Chinei s-ar putea dovedi cele legate de modul de răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe măsură ce țările europene și SUA s-au unit în sprijinul Ucrainei, China a refuzat să condamne războiul, dar și-a consolidat în schimb relația cu Rusia, acuzând SUA și NATO. Este posibil ca factorii de decizie chinezi să fi subestimat efectele acestei poziții. Protejarea parteneriatului strategic cu Rusia este una, dar analiștii cred că “riscurile războiului din Ucraina nu sunt pe deplin înțelese în China”.

Analiza integrală pe CNN

Foto: Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday