Istoria României o împinge acum, în ciuda titlului de țară membră NATO, să se teamă de Rusia. În același timp și din același motiv, istoria, Vladimir Putin ar trebui să se teamă de România. 

Analiza, publicată în Bloomberg de autorul de cărți politice Robert David Kaplan, arată că, în ciuda “occidentalizării”, România este o națiune îngrijorată, blocată geografic la doar o țară distanță de Rusia. Iar țara respectivă este acum invadată la ordinul președintelui Vladimir Putin. Experții români, spune Kaplan, cred că Putin va continua să avanseze în estul Ucrainei și, în cele din urmă, va anexa regiunea Donbas la Rusia propriu-zisă, declarând că orice activitate militară ucraineană ulterioară acolo va constitui un atac asupra Rusiei însăși. Ei se așteaptă ca Putin să construiască încet un pod terestru între Crimeea și Republica Moldova. O astfel de desfășurare a evenimentelor, spune el, ar prezenta în ochii românilor un adevărat test, dar pentru Occident – puterea Europei ar slăbi, iar singurii lideri occidentali în care românii au încredere într-o astfel de situație ar fi președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson (care și-a anunțat recent demisia). 

Kaplan arată că “Putin nu are momentan capacitatea de a invada Moldova, dar nici nu trebuie. Moldova, o fostă republică sovietică, este un stat slab instituționalizat de doar 2,6 milioane de locuitori, cu o rată a inflației de 29% în luna mai, care este ușor de destabilizat”. Cât despre aliații europeni care vin în ajutor, românii nu au deloc încredere în Franța și Germania – experții români cred că președintele francez Emmanuel Macron va sacrifica orice de dragul de a face Franța un intermediar între Rusia și Ucraina, iar despre germani… e suficient să vină iarna, iar, pe fondul unui deficit de energie, hotărârea europeană împotriva Rusiei se va eroda.

Kaplan face o comparație între căderea lui Ceaușescu și perspectiva lui Vladimir Putin de a fi trădat și executat: Prin invadarea Ucrainei, Putin a pornit într-o călătorie extremă și riscantă al cărei sfârșit nu poate fi prevăzut. Există încă o lecție pentru Putin în căderea lui Ceaușescu. Ceauşescu nu a zâmbit niciodată. Arăta mereu îngrijorat, preocupat. Printre multe altele, România predă lecția singurătății unui om care are puterea absolută. Într-o zi stăpânea dintr-un palat uriaș [aluzie la Casa Poporului – nr], iar în ziua următoare dormea într-un pat de campanie, într-o cameră mică, fără toaletă sau încălzire, într-o noapte de iarnă în care și-a așteptat procesul și execuția. Pe cât de pesimiști sunt românii față de determinarea occidentală în fața Rusiei, pe atât de înțelepți s-ar putea dovedi dacă ceva asemănător i s-ar întâmpla într-o zi și lui Putin, își încheie Kaplan analiza din Bloomberg.

Analiza completă pe Bloomberg

Sursa Foto: Marko Bukorovic / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday