ISW reconsideră acțiunile ofensive ale Armatei Ruse din Donbas și ajunge la concluzia că aceasta pare a încheia pauza operațională, la numai zece zile de la cucerirea Lisiceansk. Acest interval de timp, spun specialiștii ISW, ar fi insuficient pentru refacerea forțelor după pierderile grele suferite în timpul ofensivei din Luhansk, chiar dacă este posibil ca grupurile tactice de batalion să fi fost întărite cu recruți aduși din Rusia, oameni fără pregătire militară anterioară, încorporați și trimiși în Ucraina după doar 30 de zile de antrenament.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • În Donbas, Armata Rusă a condus atacuri limitate de la nord de Sloviansk, spre Sivers și Bakhmut, fără a câștiga niciun teritoriu. Pe lângă bombardamente de artilerie, în zonă au fost raportate și raiduri aeriene.
  • Pe Frontul de Sud, rușii au bombardat orașele Nipru și Nikopol. Aflat la nord de râul Nipru, orașul Nikopol pare a fi fost bombardat cu artilerie plasată în centrala nucleară de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, aflată la sud de râu. Un oficial al Energoatom a scris pe Telegram că rușii au concentrat atât lansatoare de rachete cât și muniții și alte tipuri de armament în situl centralei, fiind convinși că ucrainenii nu vor folosi rachetele HIMARS pentru a bombarda acest loc.
  • Peste noapte, Odesa a fost lovită cu rachete de croazieră lansate de pe bombardiere strategice Tupolev Tu-95. Nu au fost raportate victime, dar o facilitate industrială a luat foc.
  • ISW consideră că numeroasele interceptări efectuate de aviația rusă împotriva raidurilor aviației ucrainene indică faptul că antiaeriana rusă ar putea fi insuficientă pe Frontul de Sud. Este de asemenea posibil ca aceasta să aibă fie probleme de aprovizionare cu rachete antiaeriene, fie probleme de eficiență împotriva unor avioane de atac la sol de proveninență sovietică, așa cum sunt Suhoiurile Su-24 și Su-25 ucrainene.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday