Un cer neobișnuit de colorat a fost vizibil pentru locuitorii din Noua Zeelandă și Australia și pentru cercetătorii de la Polul Sud în ultima lună, care au găsit cauza: o creștere a nivelului de aerosoli din stratosferă, rezultat în urma erupției din ianuarie a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Acesta se află pe insula Tonga din sudul Oceanului Pacific.

Deși insula se află la 7.000 de kilometri de Antarctica, cele două regiuni “împart același cer”, după cum explică Jordy Hendrikx, consilier șef științific al Institutului Antarctica Noua Zeelandă.

De obicei, în mijlocul iernii, în Antarctica este aproape mereu întuneric, cu excepția unui subtil <<amurg nautic>> în jurul prânzului, ceea ce înseamnă că orizontul este puțin vizibil în condiții normale”, a spus Stuart Shaw, om de știință staționat la Baza antarctică Scott. El a continuat spunând: “Anul acesta, ne-a fost dat să asistăm la un spectacol de proporții, majoritatea personalului bazei alergând afară cu camerele de filmat pentru a surprinde culorile minunate”.

Datele din satelit arată că există o abundență de aerosoli în stratosferă deasupra Antarcticii, care nu erau acolo înainte de erupția de la începutul anului, a precizat Nava Fedaeff, meteorolog la Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferei din Noua Zeelandă. 

Aerosolii stratosferici pot circula pe glob timp de luni de zile după o erupție vulcanică, împrăștiind și refractând lumina pe măsură ce Soarele răsare sau apune, colorând astfel cerul în nuanțe de roz, albastru, și violet”, a mai adăugat Fedaef.

“Amurgurile vulcanice” sunt cunoscute și sub denumirea de “străluciri târzii”, iar culoarea și intensitatea lor depind de densitatea ceții și a norilor de-a lungul căii luminii care ajunge în stratosferă, a mai precizat meteorologul.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday