Prețurile transportului public în Spania au fost deja reduse la jumătate, ca răspuns la creșterea rapidă a prețurilor la energie și la inflație. Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunțat recent abonamente gratuite pentru trenurile de navetiști (Cercanías în Madrid și Rodalies în Catalonia) și pentru liniile regionale pe distanțe medii (sub 300 de kilometri). Acestea vor fi valabile între 1 septembrie și 31 decembrie.

Abonamentul gratuit este disponibil pentru minimum zece călătorii dus-întors, nu și pentru bilete simple. Călătoriile cu alte servicii, inclusiv trenuri de lungă distanță și cele operate de alte companii, nu vor fi luate în considerare.

Biletele de tren gratuite vor fi finanțate printr-o nouă taxă impusă băncilor și companiilor energetice care au înregistrat profituri de pe urma creșterii ratelor dobânzii și a prețurilor la energie.

Spania nu este singura țară europeană care a luat măsuri pentru a reduce costurile transportului public. Luna trecută, Germania a pus la vânzare un abonament lunar nelimitat de transport public pentru nouă euro, care poate fi folosit pentru transportul local și regional din întreaga țară până la sfârșitul lunii august.

Surse alternative: CNN, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday