UPDATE ora 21:20 Președintele Sergio Mattarella a respins cererea de demisie formulată de premierul Mario Draghi. Mattarella i-a cerut lui Draghi să meargă în Parlament pentru un vot de încredere. În paralel, Giuseppe Conte a convocat o ședință a partidului Mișcarea 5 Stele, pentru a discuta despre intenția prim-ministrului, potrivit Reuters.

Știrea inițială: Mario Draghi a precizat că pactul de încredere care susținea coliția de guvernare a picat și că demisionează astfel din funcția de premier, urmând să predea președintelui Italiei actul de demisie în această seară. Fostul șef al Băncii Centrale Europene a fost ales în funcția de premier al Italiei la 13 februarie 2021.

Problemele în coaliție au început după ce partidul Mișcarea 5 Stele, cel mai mare partid parlamentar și din coaliția de guvernare, a boicotat un vot de încredere. Luna trecută, ministrul de Externe, Luigi Di Maio, a demisionat din Mișcarea 5 Stele, care se opune livrării de armemnt către Ucraina. Partidul a obținut o treime din voturi la alegerile parlamentare din 2018, iar acum, cu un an înaintea următorului scrutin, nu mai are nici jumătate din acest procent în sondaje.

În paralel, Matteo Salvini, liderul formațiunii populiste Liga (aflată și ea la guvernare) atrăgea atunci atenția că demisia lui Luigi Di Maio reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece la Ministerul de Externe ar putea ajunge “o persoană care nu ar reprezenta și interesele Ligii, iar acest lucru ar fi problematic”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday